Stolen

Pong

– Ett lekfullt och kreativt uttryck till konferensmiljöer.

– Staplingsbar.

– Avhängare på baksidan för ytterplagg och väskor.

– Roterbart bakstag för att minska oljud vid förflyttning.

Designhistoria

Stolen ”Pong” är ett bidrag till en designtävling jag gjorde tillsammans med designern Lars Rapp. Stolen gjordes i flera iterationer i skisser, 2D illustrationer och 3D där vi diskuterade form och funktion. Ett kul lekfullt projekt med fria tyglar.

 

Pong är en lite udda stol som har ett flertal funktioner man sällan ser och kan ses som ett lekfullt tillskott i annars så ganska stela och sterila konferensmiljöer och som uppmuntrar kreativt skapande på mötet.

Pongs form itererades många gånger i målet att få en inbjudande, lekfull och ergonomisk form som exempelvis ett stort ryggstöd med stöd för svanken. Det runda hålet fungerar som handtag och är samtidigt ett karaktärsdrag – lite likt ett ägg eller en konstnärspalett tänkte vi.

 

Stolen har ett par udda funktioner man sällan ser som en egen klädhängare för ytterplagg och ett roterbart bakstag. Att hänga klädesplagg på stolsitsar är vanligt förekommande av praktiska skäl. Samtidigt upplever en del det som lite fult och stökigt i det annars så ordningsamma konferensrummet. En betydande faktor till att detta blir så påtagligt är att de flesta konferensstolar inte designas med klädhängning som tilltänkt funktion. I Pongs fall blir användarens plagg en del av designen och vår tanke är att det ska sätta stilfull personlig prägel istället för oreda.

 

Det roterbara bakstaget är för att minska oljud när stolen förflyttas och gör även transporten lite enklare.

Materialmässigt består stolen av en ram i återvinningsbar borstad aluminium. Sits, ryggstöd och klädhängare är i trälaminat där de stora ytorna färgas enligt kulörer nedan. Trälaminatet syns kring sidorna för att ge ett naturligt inslag och tydlig kontur. Stöd, fästen och bakstag är tänkt att göras i slitstark nylon.

Prototyptillverkning är det nästa naturliga steget för att komma vidare. Vi får se om vi lyckas hitta några intressenter i framtiden 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn